6. a 7. třída
Bezpečnost a hygiena práce na školní zahradě
hygiena - po práci na zahradě si umyj ruce mýdlem
při práci nejíme
očkování x tetanu
i drobný úraz hlásit
alergie (trávy, štípnutí)
pozor na jedovaté rostliny a keře, konzumace nemytých výpěstků nebo ovoce
dodržovat pitný režim
vhodné oblečení - dle počasí, pracovní nebo starší sportovní oblečení, pohodlné boty, pokrývka hlavy, pracovní rukavice
bezpečnost - nářadí nosíme podél těla, ostřím směrem k zemi
pokud jdou žáci ve dvojici (nosit nářadí ve vnější ruce)
při přestávce během činnosti odkládat nářadí do záhonů
bezpečnost při práci s nožem (roubování, očkování)
po práci očisti nářadí a ulož na vyhrazené místo v nářaďovně
správně ukládat nářadí v nářaďovně
přehazování kompostu a manipulace
s těžkými předměty, dodržování
přestávky při práci
nerovnost terénu, nebezpečí uklouznutí
pozor na alergie
každé poranění nahlas učiteli
příchod a odchod ze zahrady je vždy v doprovodu učitele
Zahradnické náčiní
https://dum.rvp.cz/materialy/nastroje-a-naradi-pro-praci-se-drevem.html
znát skládací metr, úhelník, kladivo, pila čepovka, pila ocaska, štípací kleště, šroubovák, dláto, nebozez, hoblík
https://dum.rvp.cz/materialy/nastroje-a-naradi-pro-praci-s-kovem.html
znát posuvné měřidlo, úhelník, kladivo, svěrák, gumová palice, pilník, brusný papír, pila na kov, nůžky na plech, kombinované kleště, rušní vrtačka, AKU vrtačka, vrták, šroubovák, klíč
ZELENINA
významná složka lidské stravy, obsahuje hodně vitamínů a minerálních látek
prevence a léčení některých chorob, působí na naši imunitu
a) podle délky vegetace
jednoleté - většina naší zeleniny
dvouleté - mrkev, petržel
vytrvalé - křen, rebarbora
b) podle konzumované části
- cibulovou (cibule, česnek, pár)
- kořeninovou (bazalka, kopr, saturejka)
- kořennou (celer, černý kořen, mrkev, pastinák, petržel, ředkvičky, ředkev)
- košťálovou (brokolice, kapusta, kedluben, květák, zelí)
- listovou (pekingské zelí, salát, salátová čekanka, špenát)
- plodovou (okurky, paprika, rajčata a různé tykve)
KOŘENOVÁ ZELENINA
- nejrozšířenější zelenina, konzumujeme podzemní část rostliny (kořeny, bulvy, hlízy)
mrkev obecná - dvouletá rostlina, zdroj provitamínu vitamínu A, konzumuje se syrová i tepelně zpracovaná (do polévky), mrkvový salát
petržel zahradní - dvouletá rostlina, využíváme kořen, nať, silně aromatická, konzumuje se zpravidla tepelně zpracovaná (do polévky)
pastiňák - podobná petrželi, více aromatická
ředkev setá (ředkvička) - jednoletá rostlina, krátká vegetační doba, jemně pálivá, konzumuje se zpravidla syrová (do salátu, na chleba)
ředkev setá - bílá - jednoletá rostlina, krátká vegetační doba, mírně pálivá
brambor hlíznatý - víceletá, hlíznatá rostlina, konzumujeme podzemní hlízy, obsahuje škrob, základní potravina pro člověka
miřík celer - dvouletá rostlina, silně aromatická, vytváří bulvu, konzumuje se zpravidla tepelně zpracovaná (do polévky, k masu) i syrová (celerová pomazánka)
červená řepa - dvouletá rostlina, konzumuje se syrová nebo se konzervuje (salát, smoothie)
křen selský - vytrvalá bylina, palčivé silice, vitamín C, konzumuje se syrový, příloha k masu, párkům
zázvor - koření, léčivé účinky (na nachlazení), příprava čajů, pod maso, cukroví (zázvorky)
CIBULOVÁ ZELENINA
cibule kuchyňská - červená i bílá, při vaření jako koření, obsahuje silice (slzení očí), léčivé účinky
cibule šalotka - více cibulek v trsu, ostřejší
česnek kuchyňský - cibule se skládá ze stroužků, charakteristický zápach, bylinka, všestranné využití, působí na imunitu, dekorace
pór - obsahuje množství vitamínů, minerálních látek, do polévek, omáček, pórková pomazánka
pažitka - lidově šnytlík, vitamín B1, C, minerální látky, všestranné využití